Loading Dogodki
  • This event has passed.

SEDLO VUALT (1282mnv)

(VAL AUPA-MOGGIO UDINESE)

SOBOTA, 22.10.2016

ZBOR: 9.15 v Mužcu-Moggio Udinese (323mnv) na parkirišču pri piceriji Al Capriccio nasproti nogometnega igrišča. Parking je ob cesti na levi strani.

ODHOD: 9.30

OPIS: glavni cesti sledimo do odcepa za vasico Pradis (477mnv), skoznjo in po asfaltirani, mestoma strmi cesti do parkirišča (1055mnv), kjer se usmerimo na čudovito potko 428a. Na njej nas čaka nekaj prečenja (le mestoma izpostavljeno), malenkost spusta ter kakih 70 višincev nošnje oz. potiskanja. Za nagrado nas njen zaključek izvrže na krasno razgledišče kočice Vualt (1168mnv). Koča je zaprta. Od tu do samega sedla v zmernem vzponu (nekaj malega je potrebno peš) kolesarimo po poti 425. Celotnega vzpona v pogovornem tempu je okvirno 2h45min.

Spust je srednje težavnosti, z nekaj tehničnimi detajli, flowom in stopničkami. Enkrat je potrebno kolo prenesti preko hudournika. Zaključimo v vasi Dordolla (612mnv).

Od tu je možnosti za nadaljevanje več.

Za piva potrebne in utrujene: spust po cesti nazaj na izhodišče.

Za raziskovalce trailov pod Masereitom (greben med Aupo in Albo): iz Dordolle do Virgulinsa malo gor/dol/gor do prezračevalnih tunelov plinovoda (cca. 350višincev), kjer se začne en lušten flow trail.

Za ljubitelje »nadstandarda« – Zouf di Muez (832mnv): do ceste gor/dol proti Val Albi skupaj z raziskovalno možnostjo, naprej do sedla Zet, kjer zapustimo asfaltno cesto. Do vrha se vozimo, semintja prekladamo in nosimo kolo v okviru gozdne cestice in dalje poti. Zahtevnejši in deloma precej strm spust nas pripelje nazaj v Mužec. Ta dodatek nam vzame okvirno 1,2-2h časa.

After predlagam, da naredimo v KRG-ju ali pa v Resiutti, ki je par km oddaljena od Mužca v slovensko smer. Picerija je tik ob cesti na levi strani.

Leave A Comment